Έρευνα Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α – Sapt Hellas για την θεραπεία χρονίων νοσημάτων με εκπαιδευμένους σκύλους

Μια πρωτοποριακή πιλοτική έρευνα ξεκινάει το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Aνατολικής Αθήνας (Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α) σε συνεργασία με τη SAPT Hellas με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Η έρευνα ξεκινάει σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2012, στις εγκαταστάσεις του Θεραπευτηρίου στα Μελίσσια. Συμμετέχουν οι εξής τρεις περιθαλπόμενοι:

1. Γιάννης Τ. (ετών 47), Στην κλινική του εικόνα προεξάρχει ο βραδυψυχισμός και ενίοτε η επιθετική συμπεριφορά. Είναι πρώην χρήστης ναρκωτικών ουσιών, άπορος και μη αυτοεξυπηρετούμενος (ημιπληγικός από εγκεφαλικά επεισόδια).

2. Σπύρος Τ. (ετών 38) με νοητική στέρηση (ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), αδυναμία αυτοσυντήρησης και κλινική εικόνα εξαθλίωσης.

3. Αθανασία Τ. (ετών 43) με νοητική στέρηση και διαταραχές συμπεριφοράς. Αρκετά λειτουργική στις καθημερινές δραστηριότητες και την επικοινωνία.

Υπό την επίβλεψη ειδικών ψυχολόγων θα έρχονται σε επαφή βάσει πρωτοκόλλου με τρεις εκπαιδευμένους σκύλους θεραπευτικής επαφής της SAPT Hellas. Οι επισκέψεις των σκύλων Γουάκυ, Μπαλού και Λούνα θα είναι εβδομαδιαίες, ενώ αναμένεται ο προσδιορισμός της διάρκειας της πιλοτικής έρευνας.

Στην έρευνα συμμετέχουν τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές ψυχολογίας καθώς και απόφοιτοι ψυχολόγοι των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παντείου.

—Τι σημαίνει Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy);

Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική (ή και συμπληρωματική) θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.

Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίζει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

 econews.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld