Έχουν έκτη αίσθηση οι σκύλοι;

Ναι, αλλά όχι με την επικρατούσα άποψη. Η ευαισθησία τους δεν έχει τίποτε το υπερφυσικό. Μπορεί να εξηγηθεί απόλυτα με τους βιολογικούς μηχανισμούς τους αν και είναι αλήθεια ότι ίσα που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε μερικούς από αυτούς.

Για παράδειγμα, οι σκύλοι μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι ακόμη κι από περιοχή που δεν τους είναι γνωστή. Κι αυτό το χάρισμα το έχουν και οι γάτες και άλλα είδη ζώων. Φαίνεται να στηρίζεται στην εκτίμηση λεπτών διαφορών και αλλαγών του γήινου μαγνητικού πεδίου. Πειραματικά η ικανότητα αυτή μπορεί να μειωθεί με την παρουσία ισχυρών μαγνητών, άρα δεν πρόκειται για φαντασίωση. Όμως ακόμη μαθαίνουμε πως το σώμα μπορεί να πραγματοποιεί τόσο καταπληκτικά πλοηγικά κατορθώματα.

Οι σκύλοι μπορούν επίσης να προβλέπουν σεισμούς και καταιγίδες. Όταν πλησιάζει καταιγίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και να πηγαίνουν πάνω κάτω στο σπίτι. Μπορεί ακόμη και να τρέμουν σαν να πονάνε. Η έντασή τους αυξάνεται όταν αρχίζουν να πέφτουν κεραυνοί, πράγμα που ενδέχεται να συμβεί κι αρκετή ώρα πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Η ευαισθησία τους αυτή οφείλεται στις αλλαγές του επιπέδου του στατικού ηλεκτρισμού. Σήμερα ίσως φαίνεται άσκοπη η συμπεριφορά τους, αλλά για τους άγριους προγόνους τους μπορεί να είχε ιδιαίτερη σημασία αυτή η ευαισθητοποίηση στις κλιματολογικές ενδείξεις. Οι λύκοι προβληματίζονται ιδιαίτερα με την επιλογή της φωλιάς τους. Τις χτίζουν σε επικλινείς επιφάνειες για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πλημμύρας, αλλά κι έτσι ακόμη μια δυνατή νεροποντή μπορεί να αποβεί μοιραία για τα λεπτεπίλεπτα λυκάκια. Είναι πιθανό, οι σκύλοι που τρέχουν πάνω κάτω στο σπίτι να εξωτερικεύουν τη συμπεριφορά των λυκόπουλων μπροστά στον φόβο της πλημμύρας.


Μερικά αφεντικά υποστηρίζουν ότι ο σκύλος τους, σπάνια, έχει τύχει να "δει φάντασμα". Έχουν βγει βόλτα με το σκύλο τους κάποιο καλοκαιριάτικο απόγευμα στην εξοχή, όταν ο σκύλος τους ξαφνικά ακινητοποιείται και παγώνει. Στέκεται ακίνητος, έχει καρφώσει το βλέμμα του στο κενό και οι τρίχες στους ώμους και τη ράχη του σηκώνονται όρθιες. Αρχίζει να γρυλίζει, ακόμη και να κλαψουρίζει, αλλά αρνείται να κάνει έστω κι ένα βήμα όταν τον πιέσει το αφεντικό του. Έπειτα, το ίδιο ξαφνικά, σταματά να κάνει έτσι και συνεχίζει τον δρόμο του. Όποιος έχει ζήσει μια τέτοια εμπειρία δεν μπορεί να ξεχάσει την ένταση της αντίδρασης του σκύλου του, και εύκολα καταλαβαίνουμε την επιμονή του ότι το ζώο "είδε φάντασμα". Η αλήθεια είναι ότι μάλλον ένιωσε κάποια έντονη μυρωδιά, όχι άλλου σκύλου αλλά κάποιου άλλου είδους ζώου, όπως αλεπού ή νυφίτσα.

Ο περίεργος χαρακτήρας και η ένταση μιας τέτοιας οσμής αρκούν για να προκαλέσουν στον σκύλο τόση έντονη αντίδραση.

Μια από τις πιο περίεργες αξιώσεις για την "έκτη αίσθηση" των σκύλων έγινε πριν αρκετά χρόνια όταν ερευνητές ανέφεραν την ύπαρξη ανιχνευτών υπέρυθρης ακτινοβολίας στη μύτη των σκύλων. θα μπορούσαν έτσι να εξηγηθούν κάποιες προηγούμενες υπερφυσικές ικανότητες ορισμένων ρατσών.

Οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου, για παράδειγμα, λέγεται ότι μπορούν να καταλάβουν αν ένας ορειβάτης, που τον έχει πλακώσει χιονοστιβάδα, είναι ακόμη ζωντανός, μυρίζοντας απλώς το χιόνι.

Αν υπάρχουν θερμο-ευαίσθητα όργανα στη μύτη των σκύλων, αυτή η θεωρία δεν είναι και τόσο απίθανη. Ακόμη, εδώ και πολύ καιρό γνωρίζουμε ότι τέτοιοι ανιχνευτές υπάρχουν στη μύτη ορισμένων φιδιών, όπου χρειάζεται να εντοπίζουν την παρουσία μικρών, θερμόαιμων θηραμάτων. Το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν στο ζωικό βασίλειο ενισχύει την πιθανότητα ύπαρξής τους και στη μύτη των σκύλων.

Το πιο συγκλονιστικό βέβαια είναι πως ο σκύλος σας είναι πάντα σε θέση να γνωρίζει «τι» ακριβώς νιώθετε βαθιά μέσα σας...!

kourdistoportocali.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld