Κατοικίδια και μικρά παιδιά - Συμβουλές για γονείς

Η ανατροφή των παιδιών μαζί με τα κατοικίδια ζώα σας, σας παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία για την εκμάθηση και την οικοδόμηση μιας υγειούς κοινωνικοποίησης που θα ωφελήσει τα παιδιά σας για το υπόλοιπο της ζωής τους. 

Διαβάστε παρακάτω πώς θα μάθετε στα παιδιά αλλά και τα κατοικίδια σας να να αλληλεπιδρούν θετικά αλλά προπάντων με ασφάλεια.


Για γονείς με μικρά παιδιά που έχουν ήδη κατοικίδιο ζώο

Οι γονείς των νηπίων γνωρίζουν πόσο πολύ αλλάζουν τα πράγματα όταν ένα παιδί αρχίζει να κινείται. Ακόμα και όταν ξεκινάει το μπουσούλημα, χρειάζεται διαρκεί επίβλεψη. Και ξαφνικά, αυτό που κάποτε ήταν ακίνδυνο μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια του παιδιού σας. Ακόμα και το πιο φιλικό οικογενειακό κατοικίδιο ζώο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο, αν οι γονείς δεν λαμβάνουν τις σωστές προφυλάξεις και δεν διδάξουν τα παιδιά τους όσο το δυνατόν νωρίτερα πώς να αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδια ζώα με ασφάλεια.

Τα περισσότερα προβλήματα που ίσως προκύψουν μεταξύ ενός σκύλου και ενός παιδιού συμβαίνουν όταν το παιδί αρχίζει να μπουσουλάει και να περπατάει. Όταν το παιδί αρχίζει να 'βολτάρει' το ζώο σας μπορεί να αισθάνθεί ότι απειλείται. Ενώ στο προηγούμενο στάδιο βρισκόταν στην αγκαλια της μαμάς ή του μπαμπά τώρα ζει και κινείται στο πάτωμα- Το επίπεδο βασίλειο του σκύλου! Τα σκυλιά συχνά δεν μπορούν να "διαβάσουν" τη συμπεριφορά του "εισβολέα" και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα "αμυνθούν" στην καινούργια αυτή απειλή!

Αλληλεπίδραση παιδιού-κατοικίδιου

Τα νήπια και τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν να περπατούν και να μιλούν μπορούν εύκολα να μάθουν και πολλά άλλα αλληλεπιδρώντας -πάντα από στενή επιτήρηση- με το οικογενειακό κατοικίδιο ζώο. Προσπαθήστε να συμμετέχουν τα παιδιά σας στην απλή φροντίδα σκυλιών και στις δραστηριότητες κατάρτισης. Το κατοικίδιο ζώο σας θα γίνει μέλος της οικογένειας με πολύ καλύτερους τρόπους και το παιδί σας θα μάθει από πολύ μικρή ηλικία να επικοινωνεί με αποτελεσματικότητα αλλά και να φέρεται με τρυφερότητα στο κατοικίδιο σας. Συχνά, και μόνο η παρουσία του παιδιού σας στο ίδιο δωμάτιο που το σκυλί σας απολαμβάνει τις αγαπημένες του λιχουδιές και δραστηριότητές, μπορεί να βοηθήσει στη θετική συσχέτιση με τα παιδιά.

Μερικοί εύκολοι τρόποι για τη συμμετοχή του παιδιού σας τη φροντίδα του σκύλου σας:


Ταϊστε τον σκύλο σας με τη βοήθεια του παιδιού σας- παιδιά που μπορούν να μιλήσουν, μπορούν να δώσουν την εντολή "κάτσε" πριν να ακουμπήσετε το μπολ κάτω. Τα μικρά παιδιά μπορούν να διδαχθούν να βάζουν την τροφή στο πιάτο του σκύλου.

Αφήστε το παιδί σας βοηθήσει στο βουρτσισμα του σκύλου-ενώ κρατάτε το κολλάρο του αφήστε το μικρό σας να του δώσει μερικές λιχουδιές.
Αν ο σκύλος είναι αρκετά μικρόσωμος, μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας πώς να τον σηκώνει προσεκτικά.

Ένας πολύ καλός και θετικός τρόπος για ένα μικρό παιδί να αλληλεπιδράσει με τα κατοικίδια ζώα είναι μέσα από το παιχνίδι. Επιτρέψτε στο παιδί σας να παίξει παιχνίδια -πάντα υπό την εποπτεία σας- που προωθούν την συνεργασία και τον έλεγχο - παιχνίδια όπως "πιάστο-φέρτο" ή Frisbee, ακόμα και κρυφτό (όπου το παιδάκι θα κρύβετε και εσείς μαζί με το κατοικίδιο σας θα το βρίσκεται).


Πολλά κατοικίδια ζώα λατρεύουν τα παιδιά και θα αντέξουν άπειρα "πειράγματα" από αυτά, αλλά είναι καλύτερο να αρχίσετε νωρίς τον καθορισμό των ορίων στο παιχνίδι. Αποφύγετε την διελκυστίνδα, την πάλη, το τράβηγμα του αυτιών, το καβάλημα, τα χτυπήματα, το τράβηγμα της γούνας του, το κηνυγητό και κάθε σκληρό παιχνίδι. Όλες αυτά τα ανεπιθύμητα πειράγματα θα κάνουν το σκυλί σας να είναι διστακτικό με τους ανθρώπους και πιθανόν να δαγκώσει από εκνευρισμό ή ακόμα και πόνο. Μην επιτρέπετε σε κάθε μέλος της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των ενηλίκων, να συμμετέχουν σε σκληρά παιχνίδια με το σκυλί σας. Το σκυλί σας θα προσπαθήσει να παίξει τα ίδια παιχνίδια με τα παιδιά σας και τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλό. Μην επιτρέπετε ή να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να κάνει κάτι που δεν θα θέλατε να κάνει με το δικό σας παιδί.


Αν ο σκύλος σας έχει πολύ ενέργεια, να αλληλεπιδρά με τα παιδιά σας αφού το έχετε ήδη "κουράσει" με τρέξιμο και άσκηση. Εάν το σκυλί σας παραενθουσιάζεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τότε σταματήστε το παιχνίδι αμέσως και προσπαθήστε ξανά αργότερα, όταν το σκυλί σας είναι πιο ήρεμο. Μερικά σκυλιά αναστατώνονται και μπορεί να γίνουν ακόμη και επικίνδυνα όταν τα παιδιά ουρλιάζουν και να τρέχουν. Διδάξτε στο παιδί σας τις κατάλληλες συμπεριφορές ασφαλείας όταν βρίσκεται με σκυλιά.


Εξασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών και των κατοικιδίων σας


Ένα από το 1ο έως το 3ο έτος της ηλικίας του -την περίοδο εξερεύνησης- τείνει να βάζει πράγματα στο στόμα του. Ένα κατοικίδιο ζώο που είναι κτητικό με τα παιχνίδια του και την τρόφη του μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για ένα παιδί. Διδάξτε το παιδί σας τους βασικούς κανόνες ασφαλείας και ποτέ μην αφήνετε το σκυλί και το παιδί να αλληλεπιδρούν σε ένα περιβάλλον χωρίς επίβλεψη. "Δουλέψτε" με το σκυλί σας τακτικά μέχρι να κατανοεί και να υπακούει τις προειδοποιητικές λέξεις. Για παράδειγμα, επαναλάβετε το "Σιγά, Σιγά" για το σκύλο σας, ώστε να ξέρει πότε πρέπει να μείνει ήρεμος.

Διδάξτε στα παιδιά σας να μην παίρνουν τα παιχνίδια από το στόμα του σκύλου ή να βρίσκονται κοντά στο ζώο όταν τρώει. Τα μικρά παιδιά και τα μωρά που μπουσουλάνε δεν αναγνωρίζουν τα φανταστικά ειδικά όρια. Ένα παιδί 6 μηνών έως ενός έτους, θα αρπάξει ό, τι βρεθεί στην πορεία του, έτσι τα αυτιά και ουρές είναι στόχοι. Τα παιδιά πρέπει να επιτηρούνται ασταμάτητα όταν κινούνται στον ίδιο χώρο με τα ζώα για να προλαμβάνονται τυχόν μη αναμενόμενες αντιδράσεις. Για χάρη του ζώου και την ασφάλεια του παιδιού σας, απομονώστε τον χώρο σίτησης του ζώου.


Διδάξτε στα παιδιά σας την στάση possum. Τα μικρά παιδιά είναι υπερκινητικά, φωνάζουν και τρέχουν ασταμάτητα. Τα περισσότερα σκυλιά, είτε θέλουν να τα κυνηγήσουν ή τα φοβούνται. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι αν ένας σκύλος τους κυνηγήσει, και ενδεχομένως ακόμη και να τους γαυγίσει, αμέσως πρέπει να σταθεί ακίνητο, να σταυρώσει τα χέρια στο στήθος ή το πρόσωπο, και να παραμείνει ήσυχο και προπάντων να μήν φωνάζει. Με τον τρόπο αυτό, το παιδί γίνεται αμέσως πολύ λιγότερο ενδιαφέρον για το σκύλο. Το πιο πιθανό είναι οτι σκύλος θα ηρεμήσει και θα απομακρυνθεί. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει από μικρό το παιδί σας πως να αντιδράσει είτε πρόκειτε για το οικογενειακό σας κατοικίδιο ή κάποιο άλλο σκυλί που μπορεί να βρεθεί στο πάρκο.

Διδάξτε στα παιδιά σας να σας αναφέρουν κάθε φορά που ακούν το σκυλί γρυλίζει και δεν είναι σαφές αν το κάνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ένα γρύλισμα είναι μια προειδοποίηση ότι κάτι συμβαίνει στο κατοικίδιο ζώο σας. Αν το παιδί σας το καταλαβει να απομακρύνεται αμέσως. Αν ακούσετε το σκυλί σας γρυλίζει, ανά πάσα στιγμή εκτός παιχνιδιού, συμβουλευτείτε αμέσως έναν επαγγελματία. Προβλήματα επιθετικότητας που τυχόν εμφανιστούν, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα γιατί συνήθως τείνουν να χειροτερεύουν.


Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών σας και του κατοικίδιου ζώου σας, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή που θα διδάξει σε όλη την οικογένεια την αρμονική συνύπαρξη των παιδιών και των κατοικιδίων.

Διδάξτε στα παιδιά σας τον Σεβασμό προς τα ζώα

Διδάσκοντας το παιδί σας να σέβεται τα ζώα, και ειδικότερα τα κατοικίδια ζώα σας, είναι ένα πολύτιμο μάθημα που θα το βοηθήσει σε πολλές πτυχές της ζωής του. Για τα νήπια, η σωστή μεταχείρηση του κατοικιδιου είναι ο Χρυσός Κανόνας, και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρετε.

Διαβάστε τί μπορείτε να κάνετε:


Διαβάστε βιβλία για τα ζώα στο μικρό παιδί σας. Θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι και τα ζώα έχουν συναισθήματα.

Όταν το παιδί σας κοιτάει, χαιδέψτε τον σκύλο σας πίσω από τα αυτιά, μιλώντας στο κατοικίδιο ζώο σας με χαμηλή και τρυφερή φωνή.
Το παιδί σας αντιγράφει τις κινήσεις σας. Έτσι θα μάθει πώς να προσεγγίζει με ασφάλεια ένα κατοικίδιο ζώο.
Αποδοκιμάστε την εκτός ορίων συμπεριφορά. Το τράβηγμα της ουράς ή του αυτιού, τα σπρωξίματα ή η ενόχληση κατα τη σίτηση ή τον ύπνο Δεν είναι αποδεκτές συμπεριφορές.
Ωστόσο, η διδασκαλία των νηπίων για "ήρεμο παινίδι" είναι μια πρόκληση. Επιλέξτε λέξεις-κλειδιά για να επικοινωνειτε, όπως το "Σιγά", "Ήρεμα", ή "Όμορφα". Εξασκηθείτε χρησιμοποιώντας τις λέξεις με ένα μικρό παιδί όταν παίζει με ένα από τα λούτρινα ζωάκια του. Χαιδέψτε το ψεύτικο ζωάκι μαλακά και πείτε τη λέξη κλειδί.
Γίνετε εσείς το παράδειγμα. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε τη σωστή συμπεριφορά και τον σεβασμό είναι να την εφαρμόζετε έσεις. Δώστε στο σκυλί σας μια 'γωνίτσα' που θα μπορεί να αποσύρεται όταν θέλει να ξεκουραστεί, μακριά από τα παιδιά.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τους κανόνες.


Τα παιδιά πρέπει να Μην ενοχλούν το κατοικίδιο όταν ξεκουράζεται ή όταν κοιμάται. Να Μην το χτυπάνε ή παίζουν άγαρμπα. Να Μήν διακόπτουν το φαγητό του. Να Μην πειράζουν τα παιχνίδια του. Ακόμα και αν το κατοικίδιο σας έχει 'εκπαιδευτεί' να ανέχεται όλα τα παραπάνω, να φροντίσετε να μην συμβαίνουν όταν δεν είστε παρών.

Η σχέση παιδιού-ζώου είναι αμφίδρομη. Όπως το παιδί σας θα μάθει να σέβεται το κατοικίδιο σας, και εκείνο πρέπει να μάθει να σέβεται. Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας σέβεται την ιεραρχία της οικογένειας είναι να παρέχετε στο σκύλο σας το δικό του κρεβάτι, στο πάτωμα και έξω από το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.


Η σημασία της γονικής επίβλεψης

Οι απότομες κινήσεις και οι θόρυβοι από ένα μικρό παιδί μπορεί να προκαλέσει το κατοικίδιο ζώο σας αναστατωθεί και να ταραχθεί. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις τους. Μην αφήνετε ποτέ ένα παιδί, άσχετα με την ηλικία του, μόνο με ένα σκυλί. Κάθε σκύλος θα μπορούσε να δαγκώσει κάτω από τις ορισμένες περιστάσεις. Κάντε την επίβλεψη έναν αυστηρό κανόνα στο σπίτι σας.



pfo.gr 

Διαβάστε επίσης: Προβλήματα στη συμβίωση παιδιών και σκύλου  

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld