Φιλόζωοι στην πράξη και στη...''φράση''

Για άλλη μια φορά η καθημερινότητα με ωθεί στο να γράψω αυτό το άρθρο. Είναι ορισμένες καταστάσεις που σε κάνουν να αντιλαμβάνεσαι πολλά, η καθημερινότητα είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και ανάγκης για έκφραση. 

Θα ξεκινήσω λοιπόν με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν όταν ήμουν παιδάκι και δεν είχα αποκτήσει ακόμη την αγαπημένη μου σκυλίτσα Ζουζού. Τότε λοιπόν κάθε φορά που έβλεπα κάποιον με σκύλο θεωρούσα αυτόματα με το παιδικό μου μυαλουδάκι πως αυτός ο άνθρωπος έχει σκύλο άρα αγαπάει τα ζώα, άρα αγαπάει όλα τα ζώα, άρα σέβεται όλα τα ζώα, άρα είναι και φιλόζωος... Μεγαλώνοντας βέβαια και αφού πια απέκτησα το δικό μου κατοικίδιο και γνώρισα περισσότερους ιδιοκτήτες ζώων, διαπίστωσα πως κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν ισχύει. Για την ακρίβεια προσγειώθηκα στην πραγματικότητα...

Κατάλαβα λοιπόν πως το να έχει κάποιος ένα ζώο δεν τον κάνει αυτόματα και φιλόζωο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σέβονται μόνο το δικό τους σκύλο και όχι για παράδειγμα έναν αδέσποτο καθώς αυτό όπως το αποκαλούν είναι ένα κοπρόσκυλο ενώ το δικό τους όχι. 

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει έναν σκύλο να λέγεται κοπρόσκυλο; 

  • Το γεγονός ότι είχε την ατυχία να βρει ένα σπίτι που νόμιζε πως εκεί θα μείνει για όλη του τη ζωή και θα ζήσει με αγάπη και ξαφνικά το βαρέθηκαν ή δεν ήταν αυτό που περίμεναν ή το μετάνιωσαν και το πέταξαν στο δρόμο.
  • Το γεγονός ότι γεννήθηκε στο δρόμο από κάποια αδέσποτη μάνα που επίσης κάποιος πέταξε στο δρόμο. 
  • Το γεγονός ότι κάποιος ζευγάρωσε το σκύλο του και το κουτάβι πήγε σε μια οικογένεια που τελικά το μετάνιωσε και το πέταξε στο δρόμο. 
  • Το γεγονός ότι είναι απλά ημίαιμο λες και οι ράτσες δεν έχουν επέλθει μετά από διασταυρώσεις διαφόρων φυλών μέσα από το πέρασμα των χρόνων.
 
Το γεγονός και μόνο της ιδιοκτησίας ενός ζώου δεν καθιστά αυτόματα τον ιδιοκτήτη αυτού ως φιλόζωο. Κι όμως υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως επειδή έχουν ένα σκύλο είναι και φιλόζωοι. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. 


Φιλόζωος είναι εκείνος που αγαπά όλα τα ζώα και όχι μόνο το δικό του.


Εκείνος που σέβεται όλα τα ζώα αδέσποτα και μη και όχι μόνο το δικό του.


Εκείνος που όταν δει ένα αδέσποτο δε θα του πετάξει πέτρες ή δε θα το κλωτσήσει για να ¨σώσει¨ το δικό του.


Εκείνος που θα ταΐσει το αδέσποτο της γειτονιάς, που θα του ανοίξει τη βρύση για να πιεί νερό.


Εκείνος που θα το φιλοξενήσει, που θα το υιοθετήσει.


Εκείνος που θα νοιαστεί


Εκείνος που αισθάνεται, που έχει αισθήματα, που είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!


Το να θεωρήσεις τον εαυτό σου φιλόζωο δε σε καθιστά κιόλας, τα έργα σου το κάνουν!  


webpet.gr

1 σχόλιο:

  1. Είναι τόσο κρίμα που τόσοι άνθρωποι, επειδή επιμένει το παιδάκι τους αγοράζουν ένα σκύλο, ούτε καν υιοθετούν, και καταλήγουν να το πετάξουν ή να το παρατήσουν στις διακοπές τους.... Παράλληλα οι υποτιθέμενοι κυνηγοί... Αυτοί κι αν είναι χειρότεροι που διαλέγουν στις διακοπές τους να έχουν τα σκυλιά "εργασίας" σε κάποιο κουτί κλεισμένα όλη μέρα, μέσα στη ζέστη, γιατί φυσικά αυτή είναι η "δουλειά" τους αντί να τα έχουν μαζί ή έστω να τα αφήσουν σε ένα ξενοδοχείο ζώων. Όπως λέτε κι εσείς, όταν αγαπάς ένα ζωάκι, ότι κι αν είναι αυτό, δεν πρέπει να το αγαπάς μόνο και μόνο γιατί σου κάνει μια "δουλειά" (κυνηγός, φύλακας) αλλά γιατί συνειδητοποιείς πως έχει συναισθήματα κι αυτό και είναι εκεί για εσένα με αγάπη άνευ όρων, μόνο και μόνο γιατί του δίνει ένα σπίτι, λίγο φαγητό και χάδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld