Γιατί τα σκυλιά έχουν δυσανεξία στη σοκολάτα;


Η σοκολάτα φτιάχνεται από ζάχαρη και κόκκους κακαόδεντρου, οι οποίοι περιέχουν θεοβρωμίνη και καφεΐνη, που δεν επιδρούν αρνητικά στο νευρικό μας σύστημα και προσφέρουν αίσθημα ευεξίας.

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, τρελαίνονται για γλυκά και μασουλάνε ευχαρίστως μια σοκολάτα όποτε τους δοθεί η ευκαιρία. Αυτό όμως δεν πρέπει να το επιτρέπουμε, αφού η θεοβρωμίνη είναι για τα σκυλιά δηλητήριο. Η ουσία διασπάται στα σκυλιά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι στον άνθρωπο. Αυτή η αργή διαδικασία διάσπασης της θεοβρωμίνης επηρεάζει αρνητικά το νευρικό και καρδιακό σύστημα καθώς και τους νεφρούς των σκυλιών.

Αν ένας σκύλος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα σοκολάτας, τα συμπτώματα είναι εμετοί, διάρροιες, ταχυκαρδία, πολυουρία, μυϊκή παράλυση και ανησυχία. Σε περιπτώσεις σοβαρής δηλητηρίασης, η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, καρδιακή ανακοπή ή, σπανιότερα, άμεσο θάνατο. 

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε αν το σκυλί φάει ένα κομματάκι σοκολάτας –πρέπει να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα προτού παρουσιαστούν συμπτώματα δηλητηρίασης. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επτά φορές περισσότερη σοκολάτα απ’ ό,τι η γάλακτος.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld