Οι σκύλοι στα αγαπημένα μας κόμικς


Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, έτσι δεν λένε; Από την Οδύσσεια ακόμη, το πιστό θηλαστικό είχε μια θέση δίπλα στον πρωταγωνιστή πάμπολλων συγγραφικών, ποιητικών, κινηματογραφικών έργων. Έτσι και στα κόμικς, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο σκυλάκι συντροφεύει τον ήρωα της ιστορίας, ή μάλλον είναι πολλές. Και άλλες τόσες που τα ίδια τα ζωάκια κερδίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ιστορία!

Μια σύντομη παρουσίαση σε μερικούς αγαπημένους κύωνες της Ένατης Τέχνης.


1) Πλούτο [Πρώτη εμφάνιση: 1930 - κινούμενα σχέδια]
Το κατοικίδιο του Μίκυ Μάους, ο Πλούτο, τον έχει συνοδεύσει σε άπειρες περιπέτειες και καταδιώξεις κακοποιών. Είναι αξιόπιστος, υπάκουος και πολύ έξυπνος, αν και μερικές φορές το σκυλίσιο του ένστικτο τον εμποδίζει να εκτελέσει μια εντολή του αφεντικού του όπως θα έπρεπε.
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, αλλά πολύ γρήγορα πέρασε στο χαρτί, δια χειρός Φλόυντ Γκότφρεντσον. Ο μεγάλος σχεδιαστής δίνει την δική του εκδοχή στο χρονικό της συνάντησης του Μίκυ και του κατοικιδίου του, με 10 στριπάκια ("Pluto the Pup", 1931).
Ράτσα: Λαγωνικό


2) Σνούπυ [Πρώτη εμφάνιση: 1950 - κόμικς]

Φαντασιόπληκτο αλλά πολύ συμπαθητικό ζωάκι. Γεννήθηκε στην φαντασία του μέγα Τσαρλς Σκουλζ για να σταθεί δίπλα στον πρωταγωνιστή της εξαιρετικά δημοφιλούς σειράς του Peanuts, τον Τσάρλι Μπράουν. Εμφανίστηκε μόλις στο τρίτο στριπ της σειράς, τον Οκτώβρη του 1950, και σταδιακά εξελίχθηκε σ' έναν ζωτικό χαρακτήρα στο έργο του ευφάνταστου Σκουλζ. Έχει χρησιμοποιηθεί και για κινούμενα σχέδια, ενώ στις μέρες μας έχουν δημιουργηθεί αμέτρητα γκάτζετς με τον συμπαθητικό σκυλάκο που λατρεύει να κάθεται στην σκεπή του σκυλόσπιτού του.
Ράτσα: Μπιγκ


3) Μπόλιβαρ [Πρώτη εμφάνιση: 1932 - κινούμενα σχέδια]

Ο θηριώδης σκύλος του Ντόναλντ, ο Μπόλιβαρ, ένα μαλλιαρό σκυλί Αγίου Βερνάρδου. Δείχνει αρκετά αργόστροφος, αλλά όταν απαιτείται αποδεικνύει πόσο πολυμήχανος είναι. Μετά την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, με την ταινία μικρού μήκους Alpine Climbers (1932), χρησιμοποιήθηκε στα στριπς του Αλ Ταλιαφέρο και αργότερα στις ιστορίες του Καρλ Μπαρκς, για να καθιερωθεί ως χάρτινος ήρωας. Αρκετοί επίγονοι των ενέταξαν στο βασικό επιτελείο ηρωών του παπιόκοσμου, με βασικότερο τον Ντάνιελ Μπράνκα.
Ράτσα: Αγίου Βερνάρδου


4) Ραντανπλάν [Πρώτη εμφάνιση: 1960 - κόμικς]

Ο σκύλος που είναι... πιο χαζός κι απ' τη σκιά του! Δημιούργημα του Γκοσινύ και του Μορρίς για να πλαισιώνει τις θεαματικές περιπέτειες του Λούκυ Λουκ, εμπλουτίζοντας τα (ήδη πλούσια) γκαγκς με τον ανεκδιήγητο χαρακτήρα του. Υποτίθεται ότι είναι ο σκύλος-φύλακας των σωφρονιστήριων όπου φυλάγονται οι Ντάλτονς, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να παραμελεί τα καθήκοντά του και να ακολουθήσει τους ελαφρόμυαλους κακοποιούς ή τον φτωχό και μόνο καουμπόυ. Τρέφει μεγάλη αγάπη για τον Άβερελ Ντάλτον, πράγμα καθόλου τυχαίο, αφού έχουν τον ίδιο βαθμό νοημοσύνης. Έκανε το ντεμπούτο του με το άλμπουμ "Στα Ίχνη των Ντάλτον" (17ο της σειράς στη Γαλλία, στα ελληνικά από τη Μαμούθ Κόμιξ), ενώ με το πέρασμα των χρόνων έγινε πρωταγωνιστής στην δική του, ομώνυμη σειρά που αριθμεί 16 τεύχη.
Ράτσα: Κυνηγόσκυλο


5) Ιντεφίξ [Πρώτη εμφάνιση: 1963- κόμικς]

Λευκός, μικροσκοπικός και τσαχπίνης! Το ζωάκι του Αστερίξ και του Οβελίξ μπλέκεται συχνά στα πόδια τους, ακολουθώντας τους σε αρκετές από τις περιπέτειές τους, παρά τις όποιες διαφωνίες του κοντού Γαλάτη. Λατρεύει να μασουλάει κόκαλα, χωρίς να διστάσει να ξεφύγει από το σύνηθες μενού του, όταν πρόκειται να πιεί λίγο μαγικό ζωμό. Πρωτοεθεάθη το 1963, στην ιστορία "Ο Γύρος της Γαλατίας" (στα ελληνικά από τη Μαμούθ Κόμιξ), αρχικά στο περιοδικό Pilote και μετά σαν αυτόνομο άλμπουμ.
Ράτσα: Άγνωστη (ίσως Φοξ Τεριέ ή Μαλτέζικο)


6) Σκάμπυ [Πρώτη εμφάνιση: 1955 - κινούμενα σχέδια]

Ο γιος της Λαίδης και του Αλήτη, δύο ακόμη διάσημων σκυλιών. Έκανε το ντεμπούτο του στο... τέλος της ταινίας "Η Λαίδη και ο Αλήτης" (1955), αλλά σχεδόν άμεσα υιοθετήθηκε από τα πενάκια πολλών δημιουργών που άντλησαν έμπνευση από την -σαν μικρογραφία του Αλήτη- φιγούρα του, με πρώτους τους Αλ Χάμπαρντ και Ουάρντ Γκρην. Είναι έξυπνος και παιχνιδιάρης, ενώ εμφανισιακά φαίνεται σαν μια μικρογραφία του πατέρα του, του Αλήτη. Μέχρι και σήμερα οι ιστορίες του γεμίζουν τις σελίδες διάφορων περιοδικών με κόμικς.
Ράτσα: Μικτός





7) Μιλού [Πρώτη εμφάνιση: 1930 - κόμικς]

Μικροκαμωμένο σκυλάκι με κατάλευκο τρίχωμα, σύντροφος και βοηθός του Τεν Τεν στις εξιχνιάσεις υποθέσεων. Ήρθε στην επιφάνεια ταυτόχρονα με το αφεντικό του, με την ιστορία "Στην χώρα τον Σοβιετών" (1930) και πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς τετράποδους χάρτινους ήρωες. Ο Ερζέ δεν έχει παραλείψει να του δώσει ρόλο σε καμιά περιπέτεια του Τεν Τεν.
Ράτσα: Φοξ Τεριέ




 8) Όντυ [Πρώτη εμφάνιση: 1978 - κόμικς]

Άλλο ένα φαινομενικά χαζούλικο σκυλάκι. Είναι ο σκύλος του Τζων, του ιδιοκτήτη του αγαπητού μας γάτου Γκάρφιλντ. Δημιούργημα του Τζιμ Ντέιβις, ο κιτρινωπός κύωνας με τα καφέ αυτιά έχει δώσει το δικό του χρώμα στα στριπάκια με τον πορτοκαλή γάτο Γκάρφιλντ, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Σχεδόν πάντα τον βλέπουμε με την γλώσσα να κρέμεται, και γενικά παρατηρούμε ότι ο Γκάρφιλντ τον αντιμετωπίζει με μια σχετική απαξίωση. Όμως, όταν χρειάζεται, συμμαχούν για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Από την πρώτη του εμφάνιση, το 1978 (το ίδιο έτος που εγκαινιάστηκε το στριπ του Γκάρφλιντ) συναντάται συχνότατα στα στριπς του Ντέιβις.
Ράτσα: Μπιγκλ




9) K-9 [Πρώτη εμφάνιση: 1948 - κινούμενα σχέδια]

Εξωγήινο πλάσμα, που έδωσε το στίγμα του για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη, και με τα χρόνια απέκτησε μια θέση στα κόμικς με τα Λούνεϋ Τιουνς πλάι στον Μάρβιν τον Εξωγήινο. Στην πρώτη του εμφάνιση, στο καρτούν Haredevil Hare (1948), καθώς και στις αμέσως επόμενες, φαίνεται ολίγον κουτός και ευαπάτητος. Απεναντίας, μετά από λίγα χρόνια δείχνει πιο εύστροφος και ανώτερος από τον ιδιοκτήτη του.
Ράτσα: Α.Τ.Τ.Π. (Άγνωστης Ταυτότητας Τετράποδο Πλάσμα!)




10) Ρουφέρτο [Πρώτη εμφάνιση: 1987 - κόμικς]

Ο Ρουφέρτο είναι σκύλος βασιλικής οικογένειας, που πλήττει με την ζωή κανακάρη που έχει υποστεί τόσα χρόνια. Έτσι, όταν ο αμφίβολης εξυπνάδας Γκρου γκρεμίζει έναν τοίχο του παλατιού, βρίσκει την ευκαιρία να το σκάσει και να ακολουθήσει τον σωτήρα του. Ο οποίος σωτήρας αρχικά προσπαθεί να τον μαγειρέψει, αλλά με τον καιρό τον αποδέχεται σαν έναν πιστό φίλο. Παρουσιάστηκε στο κοινό το 1987, στο Epic #29 (όταν οι ιστορίες με τον Γκρου εκδίδονταν από την Marvel). Στα ελληνικά κυκλοφόρησε ο τόμος με την πρώτη του εμφάνιση από τις εκδόσεις Τερζόπουλος ΕΠΕ (Ο Γκρου & η Φιλία), το 2005.
Ράτσα: Κουήνσλαντ Χίλερ




0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld