Συμβουλές για να φτιάξετε σκυλόσπιτο!

Στον πιστό φύλακα του σπιτιού αξίζουν μια ζεστή γωνιά και στεγνά πόδια, ανέσεις που του προσφέρει αυτό το πολυτελές σπιτάκι.  

Mπορεί έξω να έχει μα-νιασμένο αέρα ή ραγ-δαία βροχή, μέσα όμως στο γερό, κόκκινο σπιτάκι του, το ημίαιμο Λαμπραντόρ Sally κάθεται απόλυτα ασφαλές.

Εσωτερικά, τα τοιχώματα όπως και το δάπεδο είναι από multi-plex πάχους 6,5 χιλιοστών. 

Εξωτερικά, οι ραμποτέ σανίδες βάφονται με αδιάβροχο χρώμα. Λωρίδες ασφαλτόπανου σκεπάζουν τις επιφάνειες της στέγης. Για να μη διαποτίζονται τα υλικά από την υγρασία του εδάφους, το σπιτάκι στηρίζεται σε τέσσερεις τσιμεντένιες βάσεις, από τις οποίες κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που κάνει αυτό το σπιτάκι ξεχωριστό στο είδος του, είναι ότι ανοίγει όπως ένα κουτί, κάνοντας πολύ εύκολο το καθάρισμα. Η στέγη, μαζί με την πρόσοψη και το πίσω τοίχωμα, σηκώνεται και αφαιρείται καθιστώντας άνετη την πρόσβαση στο δάπεδο και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Το δάπεδο αποτελείται από δύο φύλλα multiplex με ξύλινο πλαίσιο και πυρήνα από σκληρό αφρό, σε διάταξη σάντουιτς. Ένας πήχης στη μέση του πλαισίου δίνει πρόσθετη σταθερότητα στο δάπεδο. 

Παρόμοιος τρόπος κατασκευής εφαρμόζεται και στα τοιχώματα. Το πλαίσιο επενδύεται αρχικά από τη μία μόνο πλευρά. Η επένδυση της άλλης πλευράς και το γέμισμα με μονωτικό υλικό γίνονται αργότερα.

Πριν από το μοντάρισμα της πρόσοψης, ανοίγεται η είσοδος με ηλεκτρική σέγα. Το άνοιγμα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, γιατί τότε θα μπαίνει πολύς κρύος αέρας και θα επηρεάζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Άλλωστε η Sally καταλαβαίνει αμέσως πόσο ακριβώς πρέπει να σκύψει, για να μπει στο σπιτάκι της.

Η κατασκευή της σκεπής είναι απλή. Με τους τέσσερεις πήχεις του πλαισίου, διατομής 34χ34 χλσ., που ενώνουν στο πάνω μέρος την πρόσοψη με το πίσω τοίχωμα, συμπληρώνεται ένα είδος σκελετού, ο οποίος απλά θα πρέπει να επενδυθεί με φύλλα κοντραπλακέ (ή multiplex) πάχους 6,5 χλσ.

Όταν τα δύο τμήματα του σπιτιού ολοκληρωθούν και συν-αρμολογηθούν, ακολουθεί το γέμισμα με σκληρό αφρό και η επένδυση των τοιχωμάτων με τις ραμποτέ σανίδες, που μπορεί να γίνει είτε βιδώνοντας είτε καρφώνοντας στα ξύλινα πλαίσια. Κατά την προσαρμογή των δύο αετωμάτων, η γωνία κλίσης εξαρτάται από τις κλίσεις της σκεπής, που ποικίλουν από κατασκευή σε κατασκευή.

Η στεγανοποίηση της σκεπής με πισσόχαρτο είναι απαραίτητη. Και για να είναι επαρκής η αντοχή της στέγης, ακόμα και με δυνατό άνεμο, είναι προτιμότερο να γίνουν δύο επιστρώσεις.

Το δάπεδο και τα δύο πλαϊνά τοιχώματα

Τα δύο φύλλα multiplex του δαπέδου θα βιδωθούν πρόσωπο με το ξύλινο πλαίσιο, που είναι ενισχυμένο στη μέση.

Για να μην περνάει το κρύο από το κάτω μέρος, τα κενά του πλαισίου γεμίζονται με μονωτικές πλάκες σκληρού αφρού.


Ετοιμάζετε τα ξύλινα πλαίσια  των δύο πλαϊνών τοιχωμάτων και τα επενδύετε, μόνο από την εσωτερική πλευρά, με multiplex.

Μπορείτε τώρα να συνδέσετε οριστικά την πλάκα του δαπέδου με δύο πλαϊνά τοιχώματα σχηματίζοντας ένα σταθερό τμήμα.

Η στέγη  με την πρόσοψη και το πίσω τοίχωμα


Τα πηχάκια για τις άκρες, που θα συνδεθούν στην κορυφή της στέγης, κόψτε τα λοξά, περίπου σε γωνία 40ο,  και κατά προτίμηση με φαλτσοπρίονο.

Η πρόσοψη και η πίσω πλευρά συνδέονται με καδρονάκια, τα οποία πρέπει να ενισχυθούν με μικρά κομμάτια ξύλου.

Για αυτά δεν χρειάζεται να κόψετε ολόκληρα ξύλα. Εύκολα θα εξοικονομήσετε ό, τι χρειάζεστε από τα άχρηστα ρετάλια.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να βιδώσετε τις συνδετικές γωνίες με σιγουριά πάνω σε ίσιες, φαρδιές επιφάνειες βάσης.

Τα στηρίγματα για τις συνδέσεις επενδύονται εσωτερικά με φύλλα multiplex. Θα διευκολυνθείτε πολύ, αν χρησιμοποιήσετε σφιγκτήρες.

Συνδέστε «κουμπωτά» τα δύο κομμάτια του σπιτιού και ολοκληρώστε τη μόνωση με σκληρό αφρό.

Η εξωτερική επένδυση είναι από σανίδες ραμποτέ. Συνδέετε πτερύγιο με εγκοπή και καρφώνετε πάνω και κάτω.

Τα σανιδάκια του αετώματος θα τα φαλτσοκόψετε σύμφωνα με την κλίση της στέγης.


Η επίστρωση με ασφαλτικά φύλλα προστατεύει το σπιτάκι από την υγρασία και τη βροχή. Κολλάνε  ζεσταίνοντας την πίσω πλευρά.

Στον «κορφιά» της σκεπής, εκεί που ενώνονται τα δύο φύλλα, μια λωρίδα πισσόχαρτο κολλιέται κατά μήκος κλείνοντας τον αρμό.

Για να είναι όλο το σπιτάκι ανθεκτικό στις καιρικές επιδράσεις, περάστε το δύο χέρια χρώμα εξωτερικής χρήσης, μετά το κατάλληλο αστάρωμα.

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το σπιτάκι θα εξαρτηθείαπό το ανάστημα του σκύλου σας. Η δική μας κατασκευή έγινε για σκύλο με ύψος (ως τον ώμο) 60 εκ.

mastoremata.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld