Ο σκύλος στα κόμικς



Πολλοί από τους δημοφιλέστερους "χάρτινους" ήρωες, όπως ο Τεν Τεν, ο Οβελίξ και ο Λούκυ Λουκ, είχαν για συντροφιά στις περιπέτειές τους σκυλιά που έγιναν το ίδιο αγαπητά μ' αυτούς. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έπαιξαν βασικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστοριών κόμικς όπου συμμετείχαν, και άλλες φορές στάθηκαν σωτήριοι συμπαραστάτες των αφεντικών τους. Οι ικανότητες αυτών των "χάρτινων" σκύλων και οι κωμικές καταστάσεις που προκαλούσαν, έγιναν βασικά συστατικά της επιτυχίας των δημιουργών τους. Ο Herge δίπλα στον ΤΕΝ ΤΕΝ τοποθέτησε από την αρχή τον Milou, το άσπρο φοξ τεριέ. Ο Uderzo, τυχαία, έβαλε τον μικρό idefix ν' ακολουθεί τον "τεράστιο" Οβελίξ σε μια από τις ιστορίες του, και μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών, αναγκάστηκε να τον ζωγραφίζει συνέχεια. Ο Morris, σχεδιαστής του Λούκυ Λουκ, δεν θα φανταζόταν ποτέ του ότι το χαζό σκυλί που έβαλε στις ιστορίες του, ο Ραντανπλάν, θα γινόταν τόσο διάσημος.

Τα σκυλιά των κόμικς, είναι ίσως η πρώτη μας ευκαιρία, σαν παιδιά, να έρθουμε σε επαφή μ' αυτό το υπέροχο και πιστό ζώο, τον σκύλο. Βέβαια οι "χάρτινοι" σκύλοι δεν έχουν, σχεδόν ποτέ, ανάγκη από βόλτες, παιχνίδια, περιποίηση και γενικώς ελάχιστα επηρεάζονται από τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου μας. Αποτελούν, όμως, άλλη μια απόδειξη της ανάγκης του ανθρώπου να έχει δίπλα του ένα σκύλο, και της κοινής μας πορείας μέσα στον χρόνο.

ΤΕΝ ΤΕΝ & MILOU



Δημιουργός του θρυλικού Τεν-Τεν ήταν ο Βέλγος Remi Georges. Γεννήθηκε στις Βρυξέλες το 1907. Πρωτοσχεδίασε τον Τεν-Τεν το 1929, με το ψευδώνυμο Herge. Ο ήρωας του Herge ήταν ένας δαιμόνιος ρεπόρτερ που μπλεκόταν σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου. Στο πλευρό του είχε πάντα τον πιστό Μilou, ένα άσπρο φοξ τεριέ. Στα πρώτα χρόνια, η παρουσία του Milou ήταν τόσο έντονη στις ιστορίες του Herge, ώστε ο γενικός τίτλος συχνά ήταν "Οι περιπέτειες του Τεν Τεν και του Μιλού". Ο σκύλος του Τεν Τεν, πολλές φορές έπαιζε τον ρόλο του "παρηγορητή" και του "συμβουλάτορα", αφού η σχέση που είχε με τ αφεντικό του ήταν πολύ δυνατή και η συνεννόηση τους γινόταν στην ανθρώπινη γλώσσα. Ο Μιλού ήταν πιο "προσγειωμένος" από τον ονειροπόλο Τεν Τεν και δεν ήταν λίγες οι φορές που τον έβγαλε από δύσκολη θέση. Ο Μιλού είχε ιδιαίτερη προτίμηση στο ... ουίσκι. Πολλές κωμικές καταστάσεις προκλήθηκαν από αυτή τη συνήθεια του. Αργότερα όταν ο Herge δημιούργησε τον καπετάνιο Haddock, ο Μιλού άρχισε να μπαίνει σιγά σιγά στο παρασκήνιο των ιστοριών του Τεν Τεν. Ίσως γιατί σαν χαρακτήρες ο καπετάνιος και ο Μιλού έμοιαζαν, αι ο Herge προτίμη σε έναν άνθρωπο για σύντροφο του Τεν Τεν. Αυτό, βέβαια δεν μειώνει σε τίποτα την αξία του "ηρωϊκού" Milou.

ΟΒΕΛΙΞ & ΙΝΤΕΦΙΞ


Ο ιντεφίξ, είναι το σκυλί μινιατούρα του τεράστιου Γαλάτη. Είναι ατρόμητος, όπως όλοι στο μικρό χωριό, και ειδικά εκπαιδευμένος για ν' ανακαλύπτει αγριογούρουνα και Ρωμαίους. Όλοι θα ήθελαν να είναι στη θέση του, ιδιαίτερα ο Οβελίξ, όταν τον αγκαλιάζει και τον χαϊδεύει η όμορφη Falbala, η οποία τον συμπαθεί ιδιαίτερα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία "Asterix and the Banquet", σαν αστείο μεταξύ του σχεδιαστή Albert Uderzo και του σεναριογράφου του. Από τότε έγινε ο αχώριστος και πιστός σύντροφος του χοντρού (!) Γαλάτη. Ο Ιντεφίξ έχει δείξει πολλές φορές το θάρρος του. Σε μια από τις ιστορίες της δημοφιλούς σειράς κόμικς, φέρνει μέσα από πολλές δυσκολίες στους φυλακισμένους Αστερίξ και Οβελίξ, το παγούρι με το μαγικό φίλτρο. Ταράζεται πολύ όταν κόβονται δέντρα και ουρλιάζει απαρηγόρητος, ενώ κρατάει κι αυτός την αναπνοή του (στο "Αστερίξ στην Ισπανία") σε ένδειξη συμπαράστασης στο αφεντικό του. Ο ιντεφίξ είναι είναι μικρός σκύλος, αλλά μόνο στο μπόι. Χαρακτηριστικό δείγμα των τεριέ και των μικρών σκύλων συντροφιάς.

ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ & ΡΑΝΤΑΝΠΛΑΝ


Ο Ραντανπλάν είναι, πιθανόν, ο πιο χαζός σκύλος στον κόσμο ! Θα λέγαμε, δηλαδή, ότι αποτελεί μια εξαίρεση, μιας και η εξυπνάδα και η εκπαιδευσιμότητα του σκύλου είναι κάτι παγκοσμίως γνωστό. Βέβαια ο Morris (ψευδώνυμο του Maurice De Bevere) ο σχεδιαστής του Λούκυ Λουκ ήθελε αυτό ακριβώς. Ένα χαρακτήρα σκύλου που να είναι γκαφατζής και να προκαλεί έτσι το γέλιο. Ο Ραντανπλαν εκτελεί (τουλάχιστον το προσπαθεί) χρέη βοηθού σερίφη (του Λουκυ) και μέσα στα καθήκοντά του είναι και η φύλαξη των αδερφών Ντάλτον. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, οι Ντάλτον το σκάνε, είτε κοροϊδεύοντάς τον με κάποιο κόκαλο, είτε επειδή τον παίρνει ο ύπνος. Πάντως ο καημένος ο Ραντανπλαν προσπαθεί σκληρά ! Ο ήρωας του Morris έγινε αγαπητός από τους αναγνώστες, τόσο ώστε ο καλλιτέχνης δημιούργησε ιστορίες και άλμπουμ, αφιερωμένα αποκλειστικά σ' αυτόν. Στο εξώφυλλο μιας από αυτές τις ιστορίες, μια ομάδα από γάτες κυνηγάει τον Ραντανπλαν μπροστά από τον πύργο του Άϊφελ ! Μπορεί η ... ηλιθιότητα αυτού του σκύλου να έγινε σημείο αναφοράς, αλλά το πείσμα και η χαριτωμένη ανεμελιά του, έχουν διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.


kynonet.tripod.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld