Μάθετε για την δυσπλασία ισχύου




Η δυσπλασία ισχίων είναι μια συγγενής ασθένεια που, με αυστηρότερη μορφή της, μπορεί τελικά να προκαλέσει τη χωλότητα και την επίπονη αρθρίτιδα των ενώσεων. Προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Μπορεί να βρεθεί σε πολλούς ζώα και, σπάνια, ανθρώπους, αλλά είναι κοινός σε πολλές φυλές σκυλιών, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες φυλές.

Περιγραφή
Στην κανονική ανατομία της ένωσης ισχίων, το κόκκαλο μηρών (μηρός) ενώνει το ισχίο στην ένωση ισχίων, συγκεκριμένα το ossis caput femoris. Το σχεδόν σφαιρικό τέλος του μηρού αρθρώνει με την κοτύλη κόκκαλων ισχίων, μια εν μέρει χόνδρινη φόρμα στην οποία το caput αρμόζει τακτοποιημένα. Είναι σημαντικό ότι το βάρος του σώματος φέρεται στο οστεώδες μέρος της κοτύλης, όχι στο μέρος χόνδρου, επειδή ειδάλλως το caput μπορεί να γλιστρήσει από την κοτύλη, η οποία είναι πολύ επίπονη. Ένας τέτοιος όρος μπορεί επίσης να οδηγήσει στο maladaptation των αντίστοιχων κόκκαλων και της φτωχής άρθρωσης της ένωσης.
Στα σκυλιά, το πρόβλημα σχεδόν πάντα εμφανίζεται ώσπου να το σκυλί είναι 18 μηνών. Η ατέλεια μπορεί να είναι οπουδήποτε από ήπιο σοβαρά να ακρωτηριάσει. Μπορεί να προκαλέσει τη βαριάς μορφής οστεοαρθρίτιδα τελικά.

Αιτίες
Στα σκυλιά, υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία ότι η γενετική διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της ατέλειας. Να υπάρξουν διάφοροι συμβάλλοντας γενετικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου ενός μηρού που δεν αρμόζει σωστά στην πυελική υποδοχή, ή τους κακώς αναπτυγμένους μυς στην πυελική περιοχή.

Ανίχνευση
Η κλασική διαγνωστική τεχνική είναι με τις κατάλληλες ακτίνες X και τις δοκιμές σημείωσης ισχίων. Αυτοί πρέπει να γίνουν σε μια κατάλληλη ηλικία, και ίσως να επαναληφθούν στην ενηλικίωση - εάν γίνεται πάρα πολύ νέος αυτοί δεν θα παρουσιάσουν τίποτα. Δεδομένου ότι ο όρος είναι σε έναν μεγάλο βαθμό που κληρονομείται, τα αποτελέσματα ισχίων των γονέων πρέπει να ελεγχθούν επαγγελματικά πρίν αγοράζουν ένα κουτάβι, και τα αποτελέσματα ισχίων των σκυλιών πρέπει να ελεγχθούν πρίν στηρίζονται επάνω σε τα για την αναπαραγωγή.

Πρόληψη
Τα κουτάβια Overfeeding και τα νέα σκυλιά, ιδιαίτερα στις γιγαντιαίες φυλές, να επιδεινώσουν το πρόβλημα ή να το φέρουν νωρίτερα, επειδή τα κουτάβια τείνουν να γνωρίζουν δραστηριότερα, λιγότερο τους φυσικούς περιορισμούς τους, και να έχουν τα ανώριμα κόκκαλα και τις ενισχυτικές δομές που φέρνουν το βάρος τους. Τα σκυλιά από τις φυλές που είναι γνωστές για να είναι επιρρεπής σε δυσπλασία, μπορούν να κρατηθούν ελαφρώς πιό αδύνατα από κανονικός μέχρι περίπου 2 ετών, όταν τα κόκκαλα είναι πλήρης δύναμη και το ζώο μπορεί να παρουσιαστεί εύκολα μέχρι το κανονικό ενήλικο βάρος του. Τα νέα σκυλιά Overexercising τα των οποίων κόκκαλα και οι μύες ακόμα πλήρως δεν έχουν αναπτυχθεί επίσης να είναι ένας συμβάλλοντας παράγοντας.

Συμπτώματα
Τα σκυλιά να εκθέσουν τα σημάδια του πόνου, χωλότητα, απροθυμία να ασκήσουν, και σπαταλώντας μακριά της μάζας μυών στην περιοχή ισχίων. Τα περισσότερα σκυλιά δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματα -- και ακτίνες X μην αποκαλύψτε την παρουσία -- της δυσπλασίας ισχίων μέχρι τουλάχιστον ενός έτους, αν και μερικά σκυλιά φανερώνουν το πρόβλημα νωρίς και άλλοι δεν το παρουσιάζουν μέχρι τόσο παλαιό όπως δύο έτη.

Επεξεργασία
Δεν υπάρχει καμία πλήρης θεραπεία, αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, οι χειρουργικές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την αρθροπλαστική αποκοπής, στην οποία το κεφάλι του μηρού αφαιρείται και αναδιαμορφώνεται ή αντικαθίσταται πυελική περιστροφή, στην οποία η υποδοχή ισχίων ευθυγραμμίζεται εκ νέου. Η αντικατάσταση ισχίων είναι επίσης δυνατή, είναι ακριβό αλλά (δεδομένου ότι αντικαθιστά εντελώς την ελαττωματική ένωση) έχει το υψηλότερο ποσοστό της επιτυχίας, αποκαθιστά συνήθως την πλήρη κινητικότητα, και επίσης εντελώς αποτρέπει την επανάληψη. 

Δεδομένου ότι μια λιγότερο κινητή ένωση μπορεί να χάσει τη μάζα μυών και η ποιότητα καθώς ένα σκυλί γερνά, και δυσπλασία ισχίων μπορεί επίσης έμμεσα να προκαλέσει το νωτιαίο τραυματισμό (λόγω στην πρόσθετη πίεση στην πλάτη), εάν μια αντικατάσταση ισχίων πρόκειται να γίνει, υπάρχει πλεονέκτημα να κάνει το ενώ το σκυλί είναι σε μια ηλικία ότι ο νέος μυς μπορεί να καθοριστεί από το σώμα κατόπιν, παρά στα γηρατειά όταν μπορεί να είχε γίνει η ζημία.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld